W piątek, a dokładnie 19 listopada o godzinie 17 miało miejsce miłe wydarzenie. Bowiem w Bibliotece Miejskiej w Siemianowicach Śląskich, odbyło się „Spotkanie na zawołanie”.
Kto był gościem spotkania? Kto przyczynił się do wyboru tego gościa? Na jaki temat rozmawiano?
Na spotkaniu w Siemianowickiej Bibliotece Miejskiej, zagościł Pan Remigiusz Rączka! To bardzo utalentowany i znany kucharz, który jest wielkim fanem i koneserem kuchni śląskiej. Ale to nie wszystko! Pan Remigiusz jest także autorem wielu książek, którymi zachęca swoich czytelników właśnie do kuchni śląskiej.
Spotkanie z czytelnikami było bardzo interesujące oraz..smaczne i to dosłownie. Podczas gdy Pan Rączka z zapałem i ogromną chęcią opowiadał o gotowaniu, to jednocześnie przygotowywał pyszny gar zupy, a konkretnie – białego żuru. Każdy z uczestniczących na spotkaniu, miał okazję spróbować białego żuru, ale nie tylko. Był także deser! To tradycyjny przysmak śląski, który podawany jest najczęściej w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Ule z ajerkoniakiem – bo o takim deserze mowa, Pan Remigiusz przygotowywał wraz z jedną z czytelniczek.
To było bardzo miłe i smaczne spotkanie, które obfitowało nie tylko w smakołyki, ale w mnóstwo cennych rad i wskazówek, dotyczących gotowania oraz kuchni śląskiej. Czytelnicy mogli podziwiać gościa nie tylko od strony teoretycznej, czyli licznych kulinarnych porad, ale także praktycznej, czyli gotowania. Oczywiście nie mogło zabraknąć możliwości kupna książki Pana Remigiusza Rączki. A jeśli ktoś marzył o autografie Pana Remigiusza, to była taka okazja! Znany kucharz podpisywał książki wraz z dedykacjami!
Wcześniej mieszkańcy oddawali głos w ankiecie „Spotkanie na zawołanie”, dzięki którym właśnie to spotkanie miało miejsce.